







Piwniczanka 1,5l Lekko Gazowana - karton
Opis
Historia naturalnej wody mineralnej Piwniczanka sięga XIX wieku. Już w 1885 roku lwowski lekarz Juliusz Korwin Gąsiorowski dokonał pierwszych badań potwierdzających profilaktyczno-lecznicze walory wód mineralnych z tutejszego regionu. W roku 1931 dokonano pierwszych odwiertów w Piwnicznej - Zdroju.
Woda wydobywana ze złoża w Piwnicznej - Zdroju zawiera wapń, magnez, wodorowęglany z odwiertów: P5, P6, P8, P9, P11, P14, P17, P18 woda napowietrzana i filtrowana naturalna woda mineralna nasycona CO2 średnionasycona dwutlenkiem węgla - od 1500 do 4000 mg/l CO2.
Wartości odżywcze:
Kationy
wapniowy 168,0
sodowy 128,0
magnezowy 79,0
potasowy 13,0
Aniony mg/l
wodorowęglanowy 1267
siarczanowy 33,0
chlorkowy 11,0
fluorkowy <0,4
ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych 1719 mg/l.